UNESCO památky v Dominikánské republice

04.08.2011 10:59

Představte si křišťálově čisté, modré moře, do kterého se opírají příjemné sluneční paprsky, a nádhernou přírodu, kam jezdí návštěvníci relaxovat nebo si dopřávat dobrodružství plnými doušky. Ale je tu i druhá strana tohoto ostrova, která si zaslouží velkou pozornost, a tou jsou památky zapsané na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví (UNESCO).

Když Kryštof Kolumbus poprvé přijel na ostrov v roce 1492, mělo to zásadní dopad na život v Karibiku. Při jeho třetí zastávce na levém břehu řeky Ozama bylo založeno město Nueva Isabela, na počest královny Isabely, které však bylo zničeno hurikánem. Na protějším břehu, o několik let později, vyrostlo nové město s krásným jménem Santo Domingo a stalo se místem s první katedrálou, nemocnicí a univerzitou v Americe.

Dnes je tato karibská kulturní a historická perla od roku 1990 právem zapsána na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví (UNESCO). Město leží na řece Ozama a zvláštností je, že budovy nebyly postaveny v místním stylu, ale všechny stavební prvky byly převzaty ze Španělska. 

Jednou z nejzajímavějších staveb je palác Alcázar de Colón, kde dříve pobýval Diego Kolumbus, syn slavného mořeplavce, společně se svou manželkou Marií de Toledo. Diego se v průběhu svého života v Santo Domingu velmi zasadil o to, aby se toto město stalo hlavním městem celého zámořského impéria. V paláci si můžete prohlédnout na 20 sálů s rozsáhlou sbírkou dobového nábytku, obrazů a hudebních nástrojů.

V průběhu let zpustošily některé z hlavních budov ve městě zemětřesení a útoky pirátů. Katedrály Santa María de La Encarnación, té nejkrásnější stavby, se ale nedotkly. Katedrála je nejstarší v Americe a byla postavena v letech 15141542. Před hlavním vchodem se rozprostírá náměstí Plaza a Colón, uprostřed kterého spatříte také sochu velkého mořeplavce a objevitele – Kryštofa Kolumba.

Mezi další působivé stavby města patří pevnost Ozama, nejstarší vojenská pevnost na území celého amerického kontinentu, jejímž hlavním přínosem byla ochrana přístavu před vstupem nepřátel.  Věž Torre de Homenaje, která byla postavena v roce 1503 a tvoří součást pevnosti, je nejstarší vojenskou základnou v Americe. Pokud sem zavítáte, můžete si vychutnat krásný výhled na celé hlavní město.

Našimi dalšími zastávkami budou místa, která čekají na oficiální zapsání do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví (UNESCO). Národní park Jaragua, který leží v jihozápadní části Dominikánské republiky, patří s celkovou plochou 1536 km² mezi nejvýznamnější chráněné oblasti celého Karibiku. V národním parku se nachází množství ekosystémů: lesy, pláže, skalnaté břehy, mokřady, mořské trávy nebo korálové útesy.  Fauna a flóra je tu jedinečná a spatříte zde druhy, které jsou k vidění skutečně jenom tady (např. Hispaniolan solenodon a Hispaniolan hutia, 11 druhů netopýrů).

Za zmínku také stojí četné zastoupení z ptačí říše, na jihovýchodě národního parku zase endemické druhy leguánů či zajímavé druhy kaktusů. Návštěva tohoto národního parku je skutečně nezbytností, pokud chcete vidět pestrou škálu rostlin, živočichů a ekosystémů.

Na pobřeží v blízkosti Bayahibe se rozprostírá národní park Parque Nacional del Este s nádhernými bělostnými plážemi nedalekých ostrovů Saona, Catalina a Catalinita, zelenými palmovými lesy a vápencovou krajinou. Při návštěvě tohoto parku vás doslova uchvátí jeho panenská krása a při příjezdu si budete připadat jako mořeplavci, kteří po dlouhé plavbě spatřili malý ráj. V parku naleznete více než 570 druhů rostlin a 160 druhů ptáků.

Vydáme-li se proti směru hodinových ručiček zpět kolem pobřeží, dostaneme se k městu Montecristi ležícímu na severozápadě země.  Hlavní centrum San Fernando de Montecristi začalo být osidlováno v roce 1533 rodinami z Kanárských ostrovů a v polovině 15. století se Montecristi stalo velmi významným obchodním uzlem. Na počátku mělo Montecristi trochu pochybnou pověst, neboť se zde velmi často objevovali piráti, a to až do 18. století. Důkazem toho je nespočetné množství potopených vraků lodí a galeon v místních vodách. Nejpozoruhodnějším z nich je Montecristi Pipe Wreck, který byl pojmenován po velkém množství dýmek na kouření tabáku, jež převážel.  Při návštěvě tohoto místa vaší pozornosti neunikne nádherné pohoří El Morro, které vám svou velikostí doslova vezme dech. El Morro je připomínka starých pohoří v Dominikánské republice a město Montecristi tak trochu stojí v jeho stínu. Město samotné je však také velmi krásné, se širokými ulicemi, které lemují úchvatné viktoriánské stavby ze dřeva se zinkovými střechami. 

Dominikánská republika není jenom ideálním místem pro relaxaci na pláži a místem, kde můžete prožít trochu dobrodružství. Je to země plná zajímavé historie a kulturních památek dávné minulosti. 

 

Zpět